Η Γυμναστική γέννησε τον Πανθεσσαλονίκειο και ο Πανθεσσαλονίκειος την γυμναστική στην Ελλάδα
Μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (Ε.Γ.Ο.)
Αρ. 16393/94 Απόφ. Πρωτοδ. Θεσ/νίκης
Κωδικός Γ.Γ.Α. ΙΜ-87
Αρ. Μητρ. ΣΕΓΑΣ 448
Αρ. Μητρ. Ε.Γ.Ο. 2
Στους αγώνες,οι αθλήτριες του συλλόγου μας εμψυχώνουν τις συναθλήτριες τους φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα

Καιρός

 

Γ ι ο ρ τ ά ζ ο υ ν

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

Από το Blogger.
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Πανθεσσαλονίκειου
Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Μορφούλα Ντώνα & Βαρβάρα Φίλιου σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης...

Πηγή : sentragoal.gr
Του Κώστα Ασημακόπουλου
Φωτογραφίες: Klodian Lato (Intime)


«Είμαι μόνη, αλλά υπερήφανη...»

Άφησα τη λεωφόρο Ποσειδώνος και έστριψα δεξιά στο φανάρι του Αγίου Κοσμά. Σε λίγα μέτρα στα αριστερά μου φάνηκε η παραλία και το... απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Ο ήλιος έκαιγε και οι αργόσχολοι απολάμβαναν το μπανάκι τους.


Δεξιά μου το... απέραντο μπλε του ολυμπιακού γυμναστηρίου με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Από μακριά νομίζεις πως πρόκειται για στοιβαγμένα κοντέινερ. Μία μισάνοιχτη εξώπορτα, μια σκουριασμένη αλυσίδα ίσα για να περνούν οι αθλητές. Κάποιες μικρές ταμπέλες θυμίζουν τα μεγαλεία του... 2004. Σκέφτηκα πώς είναι αδύνατον να κάνουν αθλητές προπόνηση. Κι όμως...Η πόρτα ανοίγει. Ο κλιματισμός είναι καλός, αλλά το προπονητήριο θυμίζει αποθήκη. Σκόνη, φθαρμένα στρώματα, ξεχαρβαλωμένα όργανα γυμναστικής, σπασμένοι καθρέφτες, ένα δυο τραπέζια που χρησιμεύουν για γραφεία.
Στο παλιό στερεοφωνικό παίζει «Κάρμεν». Στο αριστερό ταπί η ομάδα του ανσάμπλ που βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης κάνει το ζέσταμά της. Μπροστά μας βρίσκουμε τη Βαρβάρα Φίλιου να ετοιμάζεται να αρχίσει προπόνηση με τη Μορφούλα Ντώνα, 7η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και πλέον προπονήτρια της μοναδικής αθλήτριας που έχει η Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο και σε πείσμα των καιρών ρίχνει το ένα φράγμα μετά το άλλο. Πριν από λίγες ημέρες πήρε την 8η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης και μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα είδε αθλήτριά της στον τελικό.Βγάλαμε λίγες φωτογραφίες μέσα στο γυμναστήριο, αλλά η αίσθηση του μπεζ δεν έδινε χρώμα. Ο φωτογράφος μας Klodian Lato έδωσε την ιδέα να πάμε στην παραλία για λίγες ασκήσεις και μία σύντομη επίδειξη στον φακό. Οι τυχεροί λουόμενοι έμειναν άφωνοι, καθώς η Βαρβάρα και η Μορφούλα έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ βάζοντας την ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου αθλήματος, τη ρυθμική στην... άμμο.

Μορφούλα Ντώνα: «Θα πετύχουμε αν η Βαρβάρα καταφέρει να με ξεπεράσει»
Αθλήτρια φαινόμενο που άφησε εποχή στη ρυθμική γυμναστική είναι και η Μορφούλα Ντώνα. Γεννήθηκε 23 Αυγούστου 1984 στα Γρεβενά και τυχαία ξεκίνησε ρυθμική σε ηλικία 8 ετών. Ηταν η μοναδική αθλήτρια σε όλη την πόλη των Γρεβενών που έκανε ρυθμική. Εκανε τα πρώτα της βήματα με την Ελιζάνα Πολάτου και αργότερα με τη Νούλη Γιανιτσοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Το διεθνές ντεμπούτο έγινε το 1997 αλλά έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 αλλά και πολλές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κύπελλα. Ο στόχος που βάζει ως προπονήτρια;
«Να καταφέρει η αθλήτρια μου να ξεπεράσει τις επιτυχίες μου. Θα νιώσω το ίδιο περήφανη και χαρούμενη. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια με πολλές ώρες στο γυμναστήριο και πολλές στερήσεις».
Ουσιαστικά μόνο η Βαρβάρα έχει μείνει να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο;
«Ναι, και αυτό κάνει την προσπάθειά της πιο σημαντική. Φανταστείτε ότι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που μπήκε στην 8άδα ήταν η μόνη αθλήτρια από τις λεγόμενες δυτικές χώρες. Ολα τα υπόλοιπα κορίτσια ήταν από Ρωσία, Ουκρανία και Βουλγαρία. Σε πιο μικρή ηλικία έχουμε και την Κορίνα Αλευρογιάννη που επίσης κάνει τεράστια προσπάθεια».
Αληθεύει πως οι απαιτήσεις στο ατομικό είναι μεγαλύτερες από το ανσάμπλ;
«Φυσικά. Στο ανσάμπλ μπορεί να ξεφύγει ένα μικρό λάθος. Στο ατομικό δεν συγχωρείται το λάθος. Πρέπει να είσαι τέλεια παντού».
Ποια είναι τα όργανα στη ρυθμική;
«Κορδέλα, στεφάνι, μπάλα και κορύνες. Στις Νεάνιδες υπάρχει και το σχοινάκι, αλλά καταργήθηκε στις γυναίκες επειδή δεν ήταν τηλεοπτικό».
Εζησες τις στιγμές δόξας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά τώρα το γυμναστήριο θυμίζει αποθήκη...

«Το 2004 είχαμε αρκετούς αθλητές. Μετά άρχισαν οι περικοπές και τα προβλήματα αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Μένουμε με όσους μας βοηθάνε. Η ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν υπάρχουν έσοδα και γι' αυτό κάνουμε έκκληση για κάποιο χορηγό. Θα βοηθήσει και οικονομικά αλλά και το ηθικό της αθλήτριας που κάνει φοβερή προσπάθεια».

Ποια είναι η πρωτοτυπία της Βαρβάρας που την κάνει ξεχωριστή;
«Είναι προσηλωμένη στον στόχο της. Εχει επιμονή, υπομονή και πίστη».
Το μουσικό πρόγραμμα ποια κομμάτια έχει;
«Κάρμεν διασκευασμένο σε ηλεκτρική κιθάρα, ένα ισπανικό κομμάτι στις κορύνες, μιούζικαλ στην κορδέλα και ροκ στο στεφάνι. Γενικά στο πρόγραμμα υπάρχουν 9 ασκήσεις και φυσικά βαθμολογούνται ανάλογα με το ρίσκο, τα πετάγματα, τη μαεστρία και άλλα τεχνικά στοιχεία».
Βαρβάρα Φίλιου: «Θέλω 5 χρυσά στους Μεσογειακούς, όνειρό μου το Ρίο»
Η Βαρβάρα Φίλιου γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1994 στον Πειραιά όπου ήταν οι ρίζες του μπαμπά της Σπύρου. Μπήκε στο άθλημα χάρη στην προτροπή της μητέρας της Ελεονόρα Μαρίνοβα που ήταν παλιά πρωταθλήτρια. Είναι αθλήτρια του συλλόγου Ολυμπιακός Ρυθμός στην Πετρούπολη. Στα 21 της χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της. Μετά από 10 χρόνια έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έσπασε το φράγμα της 8άδας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και βάζει μεγάλο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
«Η ρυθμική είναι πολύ δύσκολο άθλημα και πολύ μοναχικό. Χρειάζεται μεγάλη θέληση για να κάνεις ρυθμική σε υψηλό επίπεδο. Κάποιες στιγμές σκέφτομαι πως έχω στερηθεί πολλά στην παιδική μου ηλικία. Εχω στερηθεί τους φίλους μου, τις εξόδους μου, το σχολείο μου, αλλά δεν μετανιώνω. Είμαι περήφανη γι' αυτό που κάνω...».
Είχες πρόβλημα και με το σχολείο;
«Φυσικά. Υπήρχε χρονιά που λόγω προετοιμασίας που πήγα μόλις έναν μήνα σχολείο. Πιστεύω, όμως, ότι ο αθλητισμός μου έδωσε την παιδεία που έχασα μέσα από το σχολείο».
Σε πειράζει που τόση δουλειά που κάνεις δεν βρίσκει ανταπόκριση και προβολή;
«Ναι, με πειράζει που δεν υπάρχει δημοσιότητα. Αισθάνομαι μόνη μου μερικές φορές. Κυρίως με πειράζει διότι υπάρχει άγνοια. Δεν υπάρχει αθλητική παιδεία. Ακόμα και να καταλάβουν πως είμαι αθλήτρια με ρωτάνε αν κάνω ενόργανη... Δυστυχώς δεν γνωρίζουν τα απλά πράγματα, ούτε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ρυθμικής και ενόργανης».
Εχεις κάποιον χορηγό;
«Δυστυχώς όχι. Πώς να βρεις χορηγό αν δεν γνωρίζει ο άλλος αυτό που κάνεις και δεν υπάρχει δημοσιότητα; Μας βοήθησε η Puma που μας έδωσε τα ρούχα μας και τα Bodyline που μας παραχωρούν την πισίνα τους. Τους ευχαριστούμε πολύ».
Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος;
«Εχω τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τουρκία. Θέλω να πάρω και τα 5 χρυσά μετάλλια, στα τέσσερα όργανα και στο σύνθετο ατομικό. Μετά έχω την Πανεπιστημιάδα στο Καζάν που κι εκεί θέλω το χρυσό μετάλλιο».
Ο μεγάλος στόχος πριν σταματήσεις ποιος είναι;
«Θέλω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και να διεκδικήσω κάτι μεγάλο».
Πόσες ώρες δουλεύεις την ημέρα;
«Ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία. Από 6 έως και 10 ώρες».
Με την προπονήτρια σου περνάς σχεδόν όλη τη μέρα. Πώς τα πηγαίνετε;
«Πολύ καλά, η Μορφούλα Ντώνα με βοηθάει πολύ. Είναι επαγγελματίας, ήρεμη, υπομονετική και επιμένει στη λεπτομέρεια. Εχει περάσει και η ίδια αυτές τις δοκιμασίες. Θέλω να την ευχαριστήσω διότι προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς. Επίσης ευχαριστώ τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Θανάση Βασιλειάδη για τις προσπάθειες που κάνει σε δύσκολες εποχές».
Ποιο είναι το ίνδαλμά σου;
«Όταν ξεκίνησα μου άρεσε πολύ η Ουκρανή Μπεσόνοβα».